Skip to main content

Nieuws

Kickbokser Sem Schilt blikt terug op zijn carrière en kijkt vooruit naar de toekomst

  • Gepubliceerd op 14 augustus 2024
ZUIDLAREN - Semmy Schilt maakt het zichzelf gemakkelijk op een kruk in zijn sportschool in Zuidlaren. De boomlange Schilt is een van de meest succesvolle kickboksers aller tijden. Inmiddels runt hij alweer tien jaar een sportschool, mensen kunnen komen sporten of vechtsporttraining krijgen.
 
Aan de muur van de sportschool hangen tientallen certificaten die aantonen dat Schilt weet waar hij het over heeft. Niet dat de meervoudig wereldkampioen daar veel extra bewijs voor nodig heeft. Een jonge Schilt kwam al vroeg met vechtsporten in aanraking, zijn ouders deden beiden aan karate. “Ik was een rustige jongen, helemaal geen vechtersbaasje,” herinnert hij zich. 
 
Schilt behaalde vier K-1-wereldtitels. K-1 is Japanse organisatie die vechtsport toernooien organiseert en gold voor jaren als de belangrijkste organisator van kickbokswedstrijden. De Zuidlaarder herinnert zich de eerste keer dat hij deze titel won in 2005 nog goed. “Ik werd er helemaal door overvallen. Op alle foto’s zie je dat ik de handschoenen nog aan heb, ik dacht er niet aan om ze uit te doen.” De titels die op die eerste winst volgden zijn hem nog goed bijgebleven. “Het klinkt raar, maar je raakt er ook wel aan gewend.”
Zijn carrière kende ook mindere momenten. “De partijen die ik verloren heb zijn me misschien nog wel meer bijgebleven dan de keren dat ik won.” Grijnzend voegt hij toe: “Dat waren er gelukkig niet zo veel. Maar toch, als je na een verloren partij op de hotelkamer zit en je kan nauwelijks naar de wc lopen dan maakt dat wel indruk.”
 
Schilt hing zijn handschoenen zo’n tien jaar geleden aan de wilgen. “Ik was wel klaar met vechten,” zegt hij daarover. “De koek was op. Daarnaast was mijn zoontje toen twee jaar, ik wilde meer tijd hebben voor mijn gezin.” Hij is zijn tijd aan de top van het kickboksen zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen. “Ik ben inmiddels wel twee keer aan mijn hart geopereerd, maar er is niet te zeggen of dat door de topsport komt,” zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt.
 
In augustus bestaat zijn sportschool tien jaar. Voor Sem Schilt is het belangrijk dat het een plek is waar iedereen terecht kan. “Dat was al vanaf het begin het idee. Het moet een plaats zijn voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Zo hebben we een groep voor mensen met de ziekte van Parkinson, er zijn ook deelnemers die op Dennenoord wonen. Ik vind het belangrijk om oog voor iedereen te hebben.”
 
De voormalig wereldkampioen gelooft dat mensen belangrijke lessen kunnen leren van vechtsport. “Iedereen reageert anders op bepaalde situaties: ze vechten, bevriezen of rennen weg. Door een vechtsport te beoefenen kan je die reflex op een veilige manier opzoeken en ervan leren. Ik zie vechtsport zeker als basis voor persoonlijke ontwikkeling.”
 
Wat hem betreft kunnen mensen in de ring lessen leren die ze in het dagelijks leven kunnen toepassen. “Ik gebruik vaak de uitspraak van de bokser Mike Tyson: Iedereen heeft een plan, tot ze in het gezicht worden geslagen. Dat is zo, waar het om gaat is hoe je reageert wanneer je die klap hebt gehad. In het leven buiten de ring kom je tegenslagen tegen, het gaat erom hoe je daar mee omgaat.”
 
Schilt staat op het punt om naar Brazilië te gaan, om met zijn gezin de familie van zijn vrouw te bezoeken. Hij is ook nog altijd betrokken bij vechtsporten. Niet alleen in zijn eigen sportschool in Zuidlaren, maar ook zijdelings bij de Nederlandse Vechtsportbond en andere organisaties.
 
geschreven door: Jos Smit