Skip to main content

Nieuws

Sakvan Arab timmert hard aan de weg als Kickbokser

  • Gepubliceerd op 17 oktober 2024

Eelde- De prijzenkast van Sakvan Arab Puilt uit van bekers en trofeeen. Hij verzamelde de indrukwekkende collectie met Karate- en kickbokswedstrijden. Hij is net terug uit Brasilia, de hoofdstad van Brazillie  waar hij een wedstrijd heeft gewonnen.

De jonge vechter uit Eelde traint in de Fight Game Academy van Sem Schilt, de meervoudig wereld kampioen kickboksen uit Zuidlaren. "Sem werd uitgenodigd om langs te komen in Brazillie, ze vroegen of er een vechter uit Nederland mee kon om een wedstrijd te vechten. Toen werd ik gevraagd" Vertelt Arab bescheiden. Zijn ogen lichten op wanneer hij terug denkt aan het gevecht. "Mijn tegenstander was Bruno Perna, een ervaren vechter. In de eerste ronde was ik vooral bezig met uittesten en zorgde ik dat ik de controle had. In de tweede ronde gaf ik extra gas. Ik lande eerst een goede stoot waardoor hij neer ging. Daarna raakte ik hem met een knie, uiteindelijk kon ik het afmaken met een hoek." Toen kon er feest gevierd worden, voor Sakvan viel er vooral veel druk van hem af. "Het was een hele eer om mee gevraagd te worden. Van Brasilia zelf heb ik niet zoveel gezien, we hebben wel lekker gegeten." 

Karate was de eerste sport waar Sakvan zijn tanden in zette. "ik wilde eigenlijk gelijk beginnen met kickboksen maar kreeg het advies om met karate te beginnen. Daarbij is de sfeer meer respectvol. Karate ging goed, toen ben ik ook begonnen met kickboksen." Aan ambitie ontbreekt het de 23-jarige niet. "Ik wil graag doorbreken, maar wil tegelijkertijd niet te snel gaan." Hij hopt dat kickboksen een Olympische sport wordt en dat hij op de Spelen kan uitkomen . Of dat doorgaat is onzeker. "ik weet niet waar ik eindig, ik ga door zolang het leuk is." verteld hij. In het internationale circuit timmert hij al aardig aan de weg. Zo vocht hij wedstrijden in Japan, Roemenie, Italie, Bulgarije en Polen. Naast zijn carriere als vechtsporter volgt Arab de opleiding tot chemisch analist aan het Noorderport College in Groningen. Het is de tweede studie die hij doet. Nadat hij eerder al Sport & Bewegen afronde. "Toen ik met mijn huidige studie begon kreeg ik te horen dat het heel moeilijk zou worden, dat ik veel zou moeten studeren. Dat maakt voor mij niet uit, ik wil het doen dus ga ik ermee door. Ik ben niet altijd de beste, maar ik geef niet op. Het is zeker moeilijk, maar niet onmogelijk." Om het beste uit zichzelf te halen traint Arab elke week zes tot acht uur. "Er is nooit een excuus om niet te trainen. Soms heb je geen zin, maar dan kan het trainen juist ineens heel goed gaan. Het is eigenlijk hee simpel: als je wil trainen , kan je trainen." Zijn discipline komt niet alleen voor in  de voorbereiding voor de ring van pas, ook bij zijn opleiding is het van grote waarde. "Leraren vertelde me dat ik er veel voor moet doen. Er zijn natuurlijk dagen dat ik geen zin heb in huiswerk, toch ga ik er dan gewoon mee aan de slag tot het af is."De vechter legt uit dat zijn tijd in de ring hem veel oplevert. "Als je valt moet je opstaan, dat geldt net zo goed in het algemene leven als wanneer je aan het vechten bent. Verder heb ik geleerd om met stress en spanning om te gaan. Ik kan genieten van de winst, maar van verliezen leer je uiteindelijk het meest. Er is voor mij niets lekkerder dan in de ring staan."

door: Jos Smit, De Krant van Tynaarlo