Skip to main content
  • Artikel uit Gezondheid & Co

    Geschreven door Niek Donker

“Als iedereen zich kan verdedigen, heb je een andere wedstrijd”

De vechtschool is z’n droom. Het geld dat hij verdiende met zijn sport, gebruikt hij om zijn keuzes te maken. Hij heeft wellicht de enige vechtschool in Nederland met een geldautomaat van de ABN-AMRO aan de gevel en een makelaar als buurman, midden in een dorp. Sem Schilt’s Fightgame Academy is bedoeld voor iedereen, toegankelijk en midden in de samenleving. Vechtsport is anders dan andere sporten, want “het contact dat je maakt, is echt.”

Z’n erelijst met titels in het zwaargewicht kickboksen is indrukwekkend, z’n lengte van 2 meter 12 ook. De wereld lag aan z’n voeten, volle zalen keken met tienduizenden naar z’n prestaties, kennen hem als de man met zo’n voornaam die je zo lekker langgerekt voor de wedstrijd kunt aankondigen…Semmyyyyyyyy Schilt!

Luisteren naar Sem Schilt aan de grote tafel in Zuidlaren is evenwel indrukwekkender. Z’n ontvangst is hartelijk en open, de kennismaking goed. Zo imposant z’n handdruk en verschijning, zo krachtig blijken in de loop van ons gesprek z’n woorden.

“Je krijgt wat je geeft”

Vechtsport als middel voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie en op het eerste gehoor misschien prikkelende uitspraken schuwt hij niet: “Niet- vechtsporters zijn de pesters.” Het verschil? Het contact met de ander, je kan een ander pijn doen, dat maakt het echt. Als je dat fysieke contact leert aangaan, leer je wat het betekent en met je doet. Vanuit dat gevoel, dat echte gevoel, ontstaat waardering en empathie voor de ander. Want jij weet als geen anders dat het contact je pijn kan doen en als jij niet wilt dat die ander jou pijn gaat doen, moet je hem dat niet aandoen. “Je krijgt wat je geeft.” Respect.

Schilt kwam twintig jaar geleden van Rotterdam en geboorteplaats Capelle aan de IJssel naar Zuidlaren om er te trainen en heeft het dorp niet meer verlaten. In de relatieve rust van Noord Drenthe focuste hij op wat hij wilde, de beste worden in z’n sport. Niet minder dan dertien wereldtitels in verschillende disciplines zoals Karate, Freefight, Kickboksen rijker en een leven lang trainen, is hij de vleesgeworden docent en coach voor jong en oud. “Als je iets wilt bereiken, moet je oefenen, moet je er voor trainen. Ik leer mensen wat dat is, werken aan het laten slagen van je dromen, leren je doel te bereiken. Vechtsporten zijn bij uitstek geschikt voor persoonlijke ontwikkeling. Je moet het altijd zelf doen, maar ik kan je wel helpen de weg te vinden om jouw doel te bereiken. Vechtsport maakt je sterker, fysiek en mentaal, het vormt je karakter en het betekent leren keuzes te maken, leren wat de beste optie is, leren relativeren en leren omgaan met stress- situaties.”

“Vechten leer je hier niet” wel de vechtsport!

“Als je wilt leren vechten, moet je hier niet zijn.” Die eye- opener moet ik even laten indalen, want we zijn toch op een school voor vechtsport? “Vechtsporten, sporten dus, zegt het woord: je hebt kaders en regels waarbinnen je met elkaar om gaat. Net zoals de regels die ik hier voor iedereen op de muur heb hangen, de manier waarop we met elkaar om gaan. Als je je allemaal aan die regels houdt, kun je de sport met elkaar bedrijven, en kijken hoe je kunt winnen; degene die wint is het beste, maar heeft zich net als de ander aan de regels te houden. Vechten leer je op straat, daar zijn geen regels en dat is dus precies wat we hier wel hebben, regels waar we ons allemaal aan houden. Vechten met respect voor elkaar. Echt, als iedereen zich kan verdedigen, omdat je dat geleerd hebt en met de regels van de sport, dan heb je een heel andere wedstrijd en een heel andere wereld.”

Hij kijkt me aan, weegt z’n woorden en de impact. “Dat is waar het me om gaat, ik wil graag dat mensen zich leren verdedigen, leren incasseren, leren van zich af te bijten en voor zichzelf op te komen. Daar gebruik ik vechtsporten voor omdat ze er heel geschikt voor zijn, met alle regels en het respect voor elkaar dat er bij hoort. Zodat mensen leren zich te verdedigen en voor zichzelf op te komen, want een ander doet dat niet voor je.”

Nog een misverstand weg ruimen: zelfverdediging moet je niet verwarren met vechtsport. Zelfverdediging is oneerlijker, omdat je doet wat je op dat moment moet doen, er is geen regel, er staat geen maat op. Dat is een groot verschil met vechtsport; kom voor je zelf op, maar blijf binnen de grenzen. Zeker voor kinderen is dat ongelooflijk belangrijk om te leren: leer waarom je iets doet en aanvaard de consequenties als je over de grens gaat.”

Geen hogere wiskunde

“Met pesten is het hetzelfde: kinderen die leren vechten, pesten niet, want ze weten wat het betekent, ze kennen de consequenties en bovendien, ze leren empathie te krijgen voor de ander, ze leren omgaan met elkaar, af te tasten waar elkaars en je eigen grenzen liggen, ze leren de regels van de sport en die zijn gebaseerd op respect voor elkaar en voor je omgeving.” En niet te vergeten, zo lees ik op de muur als laatste van de vijf basisregels in het huis van Semmy Schilt: Ik ben aanspreekbaar op mijn gedrag.

Het vervolg van ons gesprek past dan ook in z’n visie hoe we omgaan met onszelf, met elkaar en onze omgeving. “De Academy en de transparante manier waarop we het hebben ingericht, de programma’s die we bieden, voor particulieren, maar ook met gemeenten en scholen, voor bedrijven, past in m’n streven naar saamhorigheid, het uitgaan van respect voor elkaar. Wat je krijgt, is wat je geeft zei ik net al: kijk eerst naar jezelf, wat jij geeft die ander? Hoe je dat doet, moet je leren aanvoelen, zonder praten en dat is wat we mensen leren. We leren vechten, want dat is het leven – zelfs ademhalen is vechten – leren bereiken wat je wilt. Wat wel en niet mag binnen de regels, leer je ook. Dat heb ik mijn hele carrière gedaan, vooral heel goed de regels bestudeerd, ik wist heel goed wat nog net wel en vooral ook net niet meer mocht en ik zocht continue de grenzen op…”

Leren relativeren, leren omgaan met onrecht en oneerlijk gedrag, “want het leven is oneerlijk. Je wilt toch in de spiegel blijven kijken?”, vraagt Sem Schilt me. “Het is allemaal geen hogere wiskunde, het is heel basaal. Gewoon opkomen voor jezelf en leren consequenties te aanvaarden. Ik wil het juiste doen met wat ik heb geleerd.” Wat Sem Schilt betreft, past voor jezelf opkomen in een gezonde en bewuste levensstijl, een gezond lichaam en dito geest. Dat gaat misschien niet vanzelf, nee, daar moet je voor oefenen. En dat maakt een gezonde levensstijl zo echt en tastbaar, net als jezelf en de wereld om je heen.

(Verslaglegging t.b.v. Gezondheid & Co / NDC – Sem Schilt d.d. )

Niek Donker
Parlement van Engeland
Logement / Sociëteit / Schrijf & Ambachtsatelier
Weerd 19, 8911 HL Leeuwarden
Telefoon: 058 – 289 69 54 / 06 1962 3489