Parkinson boksen

Parkinson vertragen met boksen? Onder begeleiding van de meest succesvolle zwaargewicht kickbokser aller tijden? Op een toegankelijke manier in Zuidlaren stimulerend bezig zijn? De Drentse bokslegende Semmy Schilt biedt het aan voor 50-plussers.

Semmy Schilt: ‘Ik benader de training vanuit wat je wèl kan’

Voor mensen met Parkinson is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen. Als gevolg van de ziekte kunnen mensen trager gaan bewegen, problemen krijgen met hun balans en het uitvoeren van dubbeltaken (meer dingen tegelijk doen). Bij boksen moet je dit alles gebruiken. Doordat je bij boksen zowel moet focussen op je balans en het stoten, maar ondertussen ook je tegenstander in de gaten moet houden is dit een perfecte sport om deze zogenaamde dubbeltaken actief te oefenen. Bovendien bevat boksen snelle bewegingen en aandacht voor een goede houding.

Boksen kan de ziekte Parkinson vertragen.

De combinatie Parkinson en boksen is niet nieuw. Neuroloog Bas Bloem van het Radboud MC in Nijmegen beveelt het al jaren aan. Volgens hem kan boksen de ziekte Parkinson vertragen. Maarten Teerhuis, geriatriefysiotherapeut (gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen) van Fysiotherapiepraktijk De Kazerne in Zuidlaren benaderde Semmy Schilt, eigenaar van Fight Game Academy Zuidlaren onlangs om te kijken of er ruimte was om te beginnen met een pilot Parkinson Boksen. Semmy Schilt is een van Nederlands meest succesvolle zwaargewicht kickboksers aller tijden. Zo won hij maar liefst vier K1-wereldtitels en de Glory Heavyweight Grand Slam. Inmiddels geeft Semmy Schilt personal training en is hij de Fight Game Academy begonnen. 

Maarten: “Privé heb ik een brede achtergrond in de vechtsport. Maar ook vanuit mijn vakgebied komen steeds meer aanwijzingen over de positieve effecten van deze sporten op onze hersenen. Wij zitten met onze praktijk in Zuidlaren om de hoek bij Semmy Schilt en zijn Fight Game Academy. Het organiseren van een boksgroep voor Parkinson lag in de planning, maar die ruimte hebben we niet binnen onze praktijk. Toen ik in contact kwam met Semmy en hij voorstelde om een pilot te beginnen voor enkele van mijn patiënten, was ik heel erg blij om te zien hoe het aansloeg.”

Pilot Parkinson boksen.

Met de bokstrainingen van Fight Game Academy staat Semmy erom bekend deelnemers fitter en energieker te laten voelen en de hersenactiviteit te stimuleren. Toen Maarten Semmy Schilt benaderde stond hij zonder enige aarzeling direct open om de pilot Parkinson Boksen te starten. Semmy: ”Als je getroffen wordt door Parkinson lijkt mij dat verschrikkelijk. Een gevolg van Parkinson is dat je kleinere en langzamere bewegingen gaat maken. Om dit proces te vertragen en de hersenen te blijven trainen om wel groter te bewegen kan je onder andere vechtsport beoefenen. Boksen vertraagt de gevolgen van de ziekte doordat je hierbij veel dubbeltaken traint. We zijn begonnen met een pilot voor vijf deelnemers. Zij hebben meerdere malen bij mij getraind en zijn zo positief en enthousiast. Ik gun mensen met Parkinson meer plezier in het bewegen, dat maakt mij ook blij. Ik benader de training vanuit wat je wèl kan. Ik kijk altijd naar iedereen als individu en wat erin zit en naar de sterke punten van de deelnemers. Ik wil dat cursisten vooral even geen patiënt zijn. Veel deelnemers gaven na de eerste lessen aan nooit gedacht te hebben ooit te gaan boksen. Maar onopgemerkt pikken de ze het boksen heel snel op. De ogen van hen lichten op als ze aan het trainen zijn. Dat is geweldig om te zien.”

Patiënten kunnen meer dan ze denken

Dat de cursus zichtbaar een positief effect heeft, doet zowel de deelnemers als Maarten en Semmy heel goed. Tijdens de cursus heb je niet alleen de kans om te met andere mensen met deze aandoening in contact te komen maar kan je ook nieuwe, positieve doelen stellen. Het is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je gemoedstoestand. En iedereen beweegt naar eigen kunnen. Maarten “Semmy Schilt beoefent en doceert al zijn hele leven Martial Arts en heeft een diep inzicht in het menselijk bewegen. Bij de pilot zag ik hem op natuurlijke en enthousiaste wijze contact maken met mensen en moeiteloos zijn uitleg aanpassen aan verschillende cursisten. Inhoudelijk sta ik als gespecialiseerd fysiotherapeut helemaal achter deze cursus. Patiënten kunnen nog veel meer dan ik dacht toen ik ze in de dojo (de trainingsruimte) aan het trainen zag. Semmy heeft het charisma om bewegen voor mensen leuk te maken; ‘We gaan gewoon boksen’ zegt hij. Iedereen is enthousiast en ik vind het te gek dat Semmy hier ook na deze pilot op eigen initiatief mee door wil gaan. Ik geef er dan ook ruchtbaarheid aan via collega’s en huisartsen. Hoe mooi is het dat patiënten de mogelijkheid hebben om in hun eigen buurt stimulerend bezig te zijn. Semmy kan dat met zijn team heel goed en professioneel. Bovendien ben je hier eventjes geen ‘patiënt’. Ik zou het aanraden als ik een vriend of familielid had die door Parkinson wordt geraakt.” Semmy vult aan. “Als meer mensen dit willen ervaren en er baat bij hebben, dan bied ik dit heel graag aan binnen mijn Fight Game Academy in Zuidlaren. Ongeacht bij welke fysiotherapeut, zorgverzekeraar of huisarts iemand zit. Deelname is daarom gratis, bokshandschoenen zijn aanwezig en nadien drinken we een bakje koffie. We trainen op blote voeten en het enige dat je aan moet hebben is sportieve kleding. Na het afronden van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat. Op deze manier probeer ik voor mensen met Parkinson een klein verschil te maken. Alle beetjes helpen.”

Zelfvertrouwen

Semmy Schilt tipt: “Ik zie Parkinsonpatiënten echt  en waardeer hen om wie ze als individu zijn. We hebben bij de Fight Game Academy een fijne, veilige sfeer gecreëerd. Trainen doe je hier op je eigen niveau. We stimuleren deelnemers om goed op hun houding te letten en technisch te werken door goede aanwijzingen te geven. ‘Ga ervoor en haal het beste uit jezelf’ is wat ik cursisten wil meegeven. Je zult zien hoe trots je na afloop bent. Dat geeft een heerlijk gevoel en doet ook gelijk wat voor je zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen vertaalt zich absoluut door naar de rest van je leven”

Contact formulier

Onderwerp
Bericht

Contact 

Adres gegevens
Follow Us

Mededeling

Wij zijn gesloten tot zondag 27 augustus

 

op zaterdag 9 september houden wij een sportdag u bent dan van harte welkom om eens kennis te komen maken met de Fight Game Academy. Tot 9 september kunt u een gratis proefles aanvragen.

 

Reserveer nu vast jou GRATIS proefles!